Domain name server zone A, AAAA en MX records aanpassen

domeinnaam vps

Je hebt een VPS of dedicated server en wil je DNS zone records aanpassen, of minder technisch, je domeinnaam koppelen aan je webserver, maar hoe doe je dat? In dit artikel leggen we de belangrijkste zaken rond de Domain Name Server instellingen uit.

tip

Geduld

Als je aanpassingen maakt aan een domain name server moet je vooral geduld hebben. Soms moet je meer dan een dag wachten tot je de effecten van de wijzigingen op een name server effect hebben. Dit heeft niets met je provider te maken maar hoe deze infrastructuur van de domain name servers op het internet samenwerkt. Specifiek de zogenaamde Time To Live tijd van jouw domeinnaam. Ga dus na een uur je nog geen zorgen maken maar doe dit (voorzichtig) pas na een dag.

tip

Domeinnaam niet verhuizen!

Het is niet noodzakelijk je de domeinnaam te verhuizen naar de provider waar je vps of dedicated server hebt gehuurd. Die twee zaken staan helemaal los van elkaar. Laat je domeinnaam vooral geregistreerd staan bij je huidige provider tenzij je er weg wilt. Bedenk dat het zelfs handig is om de registratie van de domeinnaam (bij de "registrar") en het hosten van je vps of dedicated server (bij de "hoster") gescheiden te houden. Dus juist liefst niet bij één partij. Dat is alleen maar makkelijk bij verhuizingen.

Aanpassen van de name server / domeinnaam verwijzen naar ip-adres vps of dedicated server

Ben je nog niet bekend met de functie van een Domain name Server (DNS) lees dan eerst het artikel: wat is de taak van een Domain Name Server?

Wat is het doel?

Het doel is om een domeinnaam te koppelen / te verwijzen naar een specifiek ip-adres. Dat ip-adres is het adres van je vps of dedicated server. Pas als die verwijzing goed staat kan iedereen op het internet jouw webserver vinden. Het ip-adres van de vps of dedicated server heb je gekregen van de provider. In dit voorbeeld gaat we uit van een fictief ip-adres: 1.2.3.4

Waar bevindt zich jouw name server?

Als je slim bent zet je de name server niet op je vps of dedicated server. In vrijwel alle gevallen zal de provider waar je de domeinnaam hebt vastgelegd "de registrar" ook een nameserver bieden waar je dankbaar gebruik kan maken. Hoe je die nameserver kan benaderen en aanpassen is afhankelijk van de provider maar als je zoekt naar iets als "wijzig DNS records" en op basis van het voorbeeld op deze pagina moet het makkelijk te doen zijn. In dit voorbeeld nemen we Versio.nl, niet dat we enige relatie hebben met Versio behalve dat we daar vpskiezen.nl hebben vastgelegd.

A en AAAA records

In de nameserver staan vele "records" (verwijzingen). De belangrijkste is het A record en in de toekomst wordt het AAAA record belangrijk. Het A record verwijst naar de website die benaderbaar is onder het ip versie 4 protocol (waar haast iedereen op het internet al jaren gebruik van maakt). Het AAAA record verwijst ook naar je website maar dan voor het ip versie 6 adres. Dat wordt in Nederland nog nauwelijks gebruikt maar zal in de komende jaren wel steeds belangrijker worden. Als jouw webserver een ip versie 6 adres heeft vul dan ook het AAAA record in. Realiseer dat je twee keer een A record moet aanpassen en twee keer het AAAA record. Dat komt omdat je website benader zal kunnen zijn met en zonder de www. toevoeging.

Subdomeinen en de A en AAAA records

Wanneer je gebruik maakt van subdomeinnamen zoals bijvoorbeeld support.vpskiezen.nl dan zal je (al die) subdomeinnamen verwijzingen ook met A en AAAA records moeten vastleggen. In het "Naam" veld moet je dan geen vpskiezen.nl maar support.vpskiezen.nl invullen de rest is gelijk aan je hoofddomeinnaam.

MX records voor de mailserver

Wanneer je gebruik wil maken van een mailserver onder jouw domeinnaam dan moet je ook minimaal een MX (Mail eXchange) record aanpassen. Maar ook het TXT record aanpassen is zeer gewenst. Lees je eerst goed in op dit onderwerp. Bedenk dat je een strijd aan moet gaan op een mogelijke enorme stortvloed aan spammail. Die spammail tegen gaan is een "vak apart" en vraag je af of je dat wel wilt.

Geen https://

Vul bij de domeinnamen in de zone records de domeinnaam in met kleine letters in. Laat de https:// weg. Dus geen https://vpskiezen.nl maar vpskiezen.nl

Voorbeeld zone records aanpassen bij Versio

ping commando
 • Start met je uitgangspositie en kijk hoe het "nu" is. Start een command scherm en voer het DOS commando "ping jouwdomeinnaam.nl" in (of dit ping commando goed of fout gaat, zoals hier "request timed out" is niet relevant). Het ip-adres waar op dit moment jouw domeinnaam naar verwijst is bijvoorbeeld 5.6.7.8. Dat moet aangepast worden naar het ip-adres van je vps of dedicated server (nb: als meerdere websites simultaan op je server draaien krijgen die allemaal de verwijzing naar hetzelfde ip-adres!).
 • Klik op "klanten paneel" bij versio.nl en log in.
 • Klik op "Uw domeinnaam" (of domeinnamen).
 • Klik op "overzicht"
 • versio klantenpaneel
 • Klik op het vergrootglas icoontje geheel rechts op de regel waar de domeinnaam staat.
 • Klik op "Namesever/DNS".
 • Eenmalig moet je DNS beheer aanzetten met, "DNS beheren". Je krijgt dan een waarschuwing en een controlevraag, klik op "Ga door".
 • Je krijgt nu een overzicht van je "name records" of "zone records". Standaard is een domeinnaam "geparkeerd" en verwijst hij naar een ip-adres van Versio. Wil je jouw website kunnen laten benaderen onder je domeinnaam dan moet je minimaal het A record aanpassen (voor het ip versie 4 protocol), de rest kan je voorlopig achterwege laten.
  (nb: de volgorde van de name-records die je ziet is totaal niet belangrijk, als maar ergens de A en AAAA records te zien zijn)
 • Je moet nu het A en liefst ook het AAAA record aanpassen. Dit moet je doen voor de domeinnaam.nl als ook voor de www variant, dus www.domeinnaam.nl. Alle andere records kan je negeren en laten zo als het is. Uitzondering is als je ook een mailserver wilt gebruiken op je domein. In dat geval moet je o.a. het MX record aanpassen.
 • Ga op zoek naar de regel "domeinnaam.nl" met het "type" record "A" (in de illustratie hieronder vpskiezen.nl op de zesde regel, maar op welke regel dit bij jou staat is vrijwel zeker anders). Het A record verwijst naar het ip-versie 4 adres van je website. Het ip-adres wat je (in de kolom "Value") ziet moet je aanpassen naar het ip-adres van je vps of dedicated server waar de website op draait. Dit ip-adres heb je gehad van je provider. Pas het adres wat je nu ziet aan (gewoon er over heen typen) en klik daarna op het "v-vinkje" wat vlak voor het kruisje staat geheel links op de bijbehorende regel.
 • Pas nu ook de "www" variant gelijk aan, dus pas het ip-adres aan voor "www.domeinnaam.nl" en sla het op door op het groene vinkje te klikken.
 • Slim is om gelijk ook het de aanpassingen te maken voor het ip versie 6 adres (als je provider dat heeft gegeven). Het ip versie 6 adres moet je in het AAAA record aanpassen, zowel de www variant als de niet www variant.
 • In principe is nu je website (binnen een paar uur, dus even geduld!) benaderbaar onder je domeinnaam.
 • Typ in het DOS window maar in "ping domeinnaam.nl" en kijk welk ip-adres voor het pingen wordt gebruikt. Na enige tijd (meestal binnen 1 tot 4 uur) zal je het ip adres aangepast zien worden. Op dat moment weet je dat het goed is (ps: een dos-commando herhalen is heel eenvoudig door op "pijltje omhoog" te klikken en daarna op enter).

Als je ip-adres is gewijzigd, wat je gecontroleerd hebt met bijvoorbeeld ping, maar je website is nog niet benaderbaar onder je domeinnaam, is het slim om eerst eens te kijken of je website wel benaderbaar is via het ip-adres van de vps of dedicated server. Lees het artikel een website testen zonder een domeinnaam te registreren hoe je dit kan doen door het aanpassen van je hostfile op je computer.

versio klantenpaneel

Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >dns zone aanpassen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie