Hoe kan je een goede VPS provider kiezen die goed bij je past?

vps provider kiezen

Wanneer je een VPS gaat huren is het erg belangrijk dat je een goede VPS provider kiest. Dat is vooral niet per definitie de goedkoopste maar een VPS provider die "bij je past". Maak je een website voor je plezier, kijk dan om naar een kleine vriendelijke organisatie die VPS'en aanbiedt. Maak je websites als professional en is dit je inkomstenbron, kijk dan vooral uit naar een wat grotere professionele VPS provider met het oog op continuïteit. Ook hier geld wellicht meer zelfs dan in andere situaties: kleintjes werken met kleintjes, grote doen zaken met grote. Zorg dat je bij elkaar past.

Waarin verschillen VPS providers?

VPS providers onderscheiden zich op onderstaande punten:

  • Hoe lang bestaan ze?
  • Hoeveel medewerkers heeft de VPS provider?
  • Richt de VPS provider zich op professionals of juist op niet-professionals?
  • Zijn de processen (vrijwel) allemaal geautomatiseerd?
  • Levert de VPS provider (een klein beetje) gratis technische ondersteuning of juist niet?
  • Hoe breed is het productaanbod en is voldoende ruimte voor je groeiende (populair wordende) website?

Wie ben jij en wat voor VPS provider past bij je?

Profiel: de hobbyist

Je maakt voor de lol een website of wilt lekker spelen met Linux, Apache, mySQL en dergelijke. Je wilt de kosten zo laag mogelijk houden. Je wilt niet extra betalen voor technische ondersteuning, maar je stelt wel een beperkte technische "duw in de rug" vanuit de provider erg op prijs. Het maakt je niet veel uit of de provider een beperkt productaanbod heeft, als je maar goedkoop een VPS online kan krijgen.

Ons advies: zoek naar een VPS provider die zich richt op de hobbyist en als dat niet duidelijk wordt moet je uit reviews en reacties van andere duidelijk kunnen opmaken dat de service, en dan specifiek de hulp bij kleine probleempjes met je applicaties, zeer goed is. Alle VPS providers zullen een goede service bieden op een VPS, maar jij bent juist op zoek naar een provider die je ook helpt op de applicatielaag. Formeel geeft een VPS provider hierop geen ondersteuning, maar je zal in forums kunnen lezen dat sommige providers "snel en vriendelijke hints geven". Ze zullen het werk dus niet voor je opknappen, maar de hint leidt vrijwel zeker tot de oplossing of de denkrichting waar de oplossing in ligt. Zo zal hij bijvoorbeeld schrijven "kijk eens naar je .htaccess file, daar ben je vergeten [NC] achter de rewrite rules te plaatsen. Als je dit niet veel zegt zal je wat moeten googlen om de werking van een .htaccess bestand te doorgronden en dan kom je al snel termen als [NC] tegen.

Profiel: de website beheerder "van de vereniging"

Je beheert een website "van de vereniging". Het aantal hits is op de website is zo flink gestegen dat shared webhosting te traag werd. Je denkt dat een VPS een goede overstap is want een "dedicated server" lijkt buiten het budget van de vereniging te vallen. Je stelde het erg op prijs dat bij de shared hosting provider je totaal geen omkijken had naar de techniek/server. Buiten het up-to-date houden van de content had je er verder geen omkijken naar. Je shared webhosting provider deed immers het technisch beheer en was de website een keer offline dan was een mailtje voldoende. Zo'n beheer wil je nu weer maar dan op een VPS.

Ons advies: kijk uit naar een wat kleinere VPS provider organisatie maar kies absoluut voor een "managed VPS" en overtuig dat ze niet alleen je "wat helpen in geval van problemen" maar al je zorgen uit handen nemen en het totale technische beheer uitvoeren, niet alleen van de VPS maar ook van de applicaties zoals de webserver, firewall, mailserver en dergelijke. Stel van te voren vragen of ze een "totaal ontzorgde managed VPS" kunnen aanbieden vergelijkbaar met shared webhosting. Je hebt immers geen kennis van unix, apache, sql, firewall's en dergelijke en dat wil je zo houden. Je besteed al genoeg tijd aan de website en dat is meer dan genoeg.

Profiel: de semi-professional als content schrijver of website bouwer maar zonder veel technische kennis

Je bouwt websites waarbij reclames op je website een aanvulling is op je inkomen. Je bent op zoek naar een VPS provider met een stabiele omgeving. Uptime van de VPS is belangrijk, immers, ligt je website er uit dan vallen je inkomsten weg. Omdat de inkomsten beperkt zijn moet je echter wel scherp op de prijs letten. Schrijven van content is jouw specialisme, de techniek achter de website laat je graag over aan anderen.

Ons advies: kijk uit naar een wat grotere provider. Kies absoluut voor een "managed VPS". Bel of schrijf met enkele VPS providers en leg voor dat je op zoek bent naar een totaal ontzorgde VPS. Maak duidelijk dat je alleen maar content levert en dat je het in de lucht houden van de website aan hun over wilt laten. Geef ook aan hoe je de website bouwt, bijvoorbeeld met Joomla, Wordpress of Drupal. Schrik niet terug van de prijs. Een VPS met totaal beheer zit in een totaal andere prijssegment als een shared website omgeving. Maar ja, je krijgt daar wel een flink presterende server voor terug waar flink wat aantallen bezoekers zonder veel vertraging gebruik van kunnen maken. Maak niet de fout dat je denkt "een unmanaged VPS is een stuk goedkoper en dat zal me best wel lukken". Geloof ons: dat wordt een kleine ramp. Het gaat je niet alleen veel tijd kosten, de website zal mogelijk niet goed beveiligd zijn en als je al een mailserver in de lucht krijgt barst die uit zijn voegen van de spam, want je weet niet hoe je dat moet bestrijden.

Profiel: de semi-professional als content schrijver met veel technische kennis

Je maakt websites en met advertenties daarop heb je een leuke aanvulling op je inkomen. Schrijven van content vindt je leuk maar de it-techniek is ook echt "jouw ding". Je gebruikt google om dagelijks je technische vragen op te lossen en leest daarnaast veel websites en forums om kennis op te doen omtrent webhosting, applicaties en beveiliging. Je doet zelden een beroep op de hulp van je provider bij technische problemen, immers "google is your best friend". Je deinst er totaal niet voor terug om zo nodig de unix taal te leren, software zelf te installeren, firewalls te configureren en dergelijke. Wellicht heb je die kennis nog niet allemaal paraat als je de VPS gaat bestellen maar je ziet niet op tegen een wat langere leercurve, sterker nog, je vindt het wel een uitdaging en stelt het configureren van de website met zaken als .htaccess, httpdconf en php.ini juist op prijs. Je let goed op de continuïteit van de websites en dus ook aan die van de vps provider, het is immers een deel van je inkomen.

Een unmanaged VPS variant is op je lijf geschreven. Selecteer een middelgrote organisatie en geen een of twee mans bedrijf die de VPS'en runnen. Kijk ook naar de mogelijkheid van redundantie, zowel voor de VPS server als back-ups. Kijk ook hoe snel je een VPS met website online kan krijgen bij de provider. Het kost haast niets dus probeer het gewoon uit. Je kan na een maand er toch weer van af. Liefst wil je dat alle processen bij de VPS provider geautomatiseerd zijn zoals het totaal automatisch opleveren van een VPS. Wanneer je veel met sql databases werkt overweeg dan of de provider ook MariaDB of PostgreSQL software aanbiedt. Desnoods installeer je het zelf.

Profiel: de professional die een website voor zijn bedrijf moet beheren

De zaak is hier knip en klaar. De website van jouw bedrijf is het visitekaartje, die moet altijd online zijn. Geld speelt uiteraard een rol maar als professional zal je niet beknibbelen op de prijs als daarmee de service daalt. Het beheer van de website beperkt zich voornamelijk tot het up-to-date houden van de content van de website. Je weet best wel veel van techniek, maar je kent ook je beperkingen en daarom laat je de beveiliging van de VPS en de applicatiesoftware, het up-to-date houden van het besturingssysteem, website software, php, sql en dergelijke over aan professionals die de hele dag niets anders doen, dat geeft een vertrouwd gevoel.

Ons advies: kijk uit naar een professionele VPS provider die al geruime tijd bestaat. Uiteraard kies je voor een managed VPS. Maak een lijst van applicaties die je gebruikt en bedenk van te voren wat je van de VPS provider verwacht. Maak een afspraak en neem je lijst met wensen met ze door. Vraag welke bedrijven reeds zaken met ze doen. Kijk of deze andere bedrijven wat betreft grootte een beetje bij jouw bedrijf past en of je daar je prettig tussen voelt. Je bent professioneel dus de provider is dat ook. Zij zullen dus volgens procedures werken. Dat lijkt star maar daardoor borgen zij wel de kwaliteit die je zo op prijs stelt. Waar je op let is of de provider de VPS redundant kan uitvoeren in verband met het automatisch overnemen van een andere VPS in geval van uitval, liefst zie je dat men twee datacenters heeft die fysiek gescheiden zijn in verband met een calamiteit. De back-up's zijn super belangrijk en je vindt het heel normaal dat deze back-up's op twee fysiek gescheiden locaties worden bewaard.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >vps provider kiezen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie