Hoe kom je aan een uniek ip-adres?

hash sign

Ieder apparaat wat met het internet verbonden is, zoals een computer, tablet, smartphone, smart-tv, netwerkprinter, smart-thermostaat, mailserver, webserver of een netwerk verbonden beveiligingscamera om maar een aantal te noemen, moet beschikken over een wereldwijd uniek ip-adres.

Net als met "de post" heeft iedereen een uniek adres nodig wil je een poststuk naar iemand sturen of ontvangen. Zo ook op het internet, dit unieke internetadres is noodzakelijk om op het internet gekoppelde apparaten (dus ook servers) te laten communiceren. Maar hoe kom je aan dit unieke ip-adres en heb je overal het zelfde ip-adres? Is jouw ip-adres thuis hetzelfde als op de camping of bij een KPN-hotspot?

IP-adres lijkt veel op een postcode-huisnummer combinatie

Vergelijk een ip-adres met een postadres. In Nederland is de combinatie van postcode en huisnummer uniek en voldoende om iemand een poststuk te sturen. De krantenuitgever stuurt je dagelijks de krant naar jouw adres. Wil je echter de krant ontvangen op je zomervakantie adres dan zal je die postcode en huisnummer moeten doorgeven aan de krantenuitgever. Deze maakt het niets uit op welk adres de krant bezorgd moet worden zolang ze maar je adres weten.

Zo ook op het internet met ip-adressen. Wil je een pagina opvragen van een website dan vraag je aan die website of die een bepaalde webpagina naar je kan sturen. In dat verzoek stuur je jouw (op dat moment geldende) gelijk mee. Dat ip-adres wordt dan door de zendende partij (de webserver) gebruikt als het bestemmingsadres voor de opgevraagde webpagina. Op dit moment is jouw ip-adres: 141.138.168.128. Ga je ergens anders internetten dan zal je ip-adres wijzigen. Maar hoe kom je aan dat unieke ip-adres?

DHCP

Een speciaal programma in je computer (of welk apparaat dan ook wat aan het internet gekoppeld is) gebruikt het gestandaardiseerde DHCP (Dynamic Host Configuration) protocol die je steeds zal voorzien van een (wereldwijd) uniek ip-adres voor de locatie waar je op dat moment bent. Raakt je computer, tablet of smartphone zijn verbinding kwijt (je trekt de netwerkkabel los of je verliest het contact met de wifi hot-spot) dan zal, zodra je weer een nieuwe verbinding hebt (je steekt ergens anders je netwerkstekker er in of je hebt contact met een andere wifi hot spot) zal het DHCP protocol opnieuw een nieuw ip-adres voor je aanvragen op "dat" netwerk.

Huisnummer

Hoe het DHCP protocol aan dit wereldwijd unieke ip-adres komt is vrij technisch. Maar het is heel goed te vergelijken met de volgende techniek, gebruik makend van de postcodes en huisnummers in Nederland. Stel je bent ergens aangekomen en wilt daar je krant ontvangen, dan moet je jouw nieuwe adres doorgeven aan de krantenuitgever. Je vraagt aan iemand in de straat waar je op dat moment bent "wat is hier de postcode?". Die postcode neem je integraal over. Je mist echter nog een uniek huisnummer in dat postcodegebied. Door een vraag aan te stellen als "wat is hier het hoogste gebruikte huisnummer" en daar 1 bij op te tellen, heb je automatisch een uniek huisnummer. Samen met de daar geldende postcode heb je een in Nederland unieke combinatie van postcode en huisnummer. Dit "adres" geef je dan door aan je krantenuitgever en jij kan van je krantje gaan genieten.

wireless router wrt54g
router geeft met DHCP ip-adressen uit

De router is je beste vriend

Op het internet werkt dit ook zo. De vraag "wat is hier het postcode gebied en wat is het hoogst gebruikte huisnummer?" wordt daadwerkelijk door jouw computer gesteld aan de "router" die zich op het netwerk bevindt waar jouw computer (of tablet, etc.) zich in bevindt. De router is het apparaat wat een koppeling vormt tussen het lokale netwerk (LAN) waar jouw apparaat op dat moment aan gekoppeld is en het internet. Die router kan een wifi router zijn, maar ook een "bedrade" router of een combinatie daarvan. Het maakt niet uit.

Die router, die ook het DHCP protocol ondersteund houdt alle, op dat netwerk, uitgegeven unieke ip-adressen bij. Wil jouw computer een ip-adres dan krijgt hij dat dus van de router (voor smartphones met 3G of 4G staat de router bij de telecomprovider).

Zolang jij een verbinding hebt en houdt kan niemand anders dit adres bezitten, immers een ip-adres moet uniek zijn. Zolang jij contact hebt met de router houdt hij dit adres voor jou gereserveerd. Als iemand anders een ip-adres zal vragen zal die een opvolgend ip-adres van de router krijgen. Zodra jij contact verliest met dit netwerk (wanneer jouw computer een tijdje uitstaat) wordt dit ip-adres weer "vrijgegeven" en kan later door iemand anders dit ip-aders gebruikt worden. Hierdoor zijn (in principe) geen relaties te leggen tussen personen en ip-adressen.

Vele Internet Service Providers, maar niet alle, zogen via een trucje dat jouw router steeds dezelfde adressen uitdeelt. Hierdoor is wel een relatie te leggen, met hulp van je internet service provider, tussen een ip-adres een een huisadres. Wie op dat moment, op dat huisadres, het ip-adres gebruikte is vrijwel niet te achterhalen. Doordat veel internet service providers jouw vaste ip-adressen geven kunnen derden op zijn minst een relatie leggen tussen de woonplaats en het ip-adres. Vandaar dat je soms locatiegebonden advertenties op je scherm ziet.

Vast ip-adres

Websites of mailservers veranderen niet zo snel van plaats vandaar dat de ip-adressen van servers statisch zijn. In die gevallen zal geen gebruik worden gemaakt van het DHCP protocol. De beheerder van de server heeft, samen met de beheerder van de router een specifiek ip-adres gereserveerd. Dat ip-adres zal de router niet aan anderen geven. Dat vergt natuurlijk wel een administratieve (configuratie) handeling van de netwerkbeheerder.

Wanneer je een website verplaatst naar een ander datacenter / provider (dus een andere webserver) dan wijzigt natuurlijk ook het ip-adres. Dat is dan ook het moment dat de website beheerder de verwijzing van het ip-adres wat hoort bij die domeinnaam in de nameserver bij je registrar moet aanpassen.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >ip-adres dhcp

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie