Kan je een VPS gebruiken zonder DirectAdmin, cPanel of Plesk control panel?

vps hostname

Ja, je kan een VPS gebruiken en inrichten zonder gebruik te maken van een control panel zoals DirectAdmin, cPanel of Plesk. Maar echt slim is het niet. Zonder zo'n control panel moet je niet gebruiksvriendelijke commandline instructies veel configuratiebestanden aanpassen waarbij je mogelijk fouten maakt. Het gaat zo veel makkelijker en sneller met een control panel. Een paar klikken en alles wordt voor je geregeld.

Wel of niet mee bestellen?

Wanneer je een VPS gaat bestellen moet je een aantal keuzen maken zoals aantal processors, hoeveelheid intern geheugenruimte, schijfruimte, welk besturingssysteem maar ook wordt je gevraagd of je een control panel wil gebruiken. Zo'n control panel kost iedere maand weer geld dus je vraagt je af "wat krijg ik er voor?" en "kan ik ook zonder" ?

Vervelende taak snel en makkelijk?

Een control panel neemt je vervelende administratieve processen uit handen. Het maakt je leven een stuk gemakkelijker. Stel je wilt een domeinnaam toevoegen aan je vps (die je reeds eerder hebt geregistreerd) waardoor een extra website op je server gaat draaien, dan is dat met een paar klikken te regelen in een control panel. Heb je dit niet dan zal je vanaf de commandline in Linux configuratiebestanden moeten gaan aanpassen. Maak je dan een foutje, dan werkt het niet. Dus ja, het is wel mogelijk zonder de control panel software een VPS te runnen maar, tenzij je er zeer bedreven in bent, dit moet je eigenlijk niet willen.

De bekendste control panels zijn DirectAdmin, cPanel en Plesk. DirectAdmin is de bekendste, niet omdat hij de beste is, maar hij is de goedkoopste en voor de meeste taken kan je met DirectAdmin uit te voeten.

Gratis alternatief van DirectAdmin cPanel control panel?

Ja er bestaat een gratis alternatief voor DirectAdmin, bijvoorbeeld Virtualmin met webmin is een bekende, maar er zijn nog veel meer gratis control panels maar daar hebben we geen ervaring mee. Wil je weten wat je kan doen met DirectAdmin, cPanel of Plesk en waarom je het beheer zo veel makkelijker maakt? Lees dan het artikel: waarom zou je DirectAdmin of cPanel software gebruiken voor het beheer van je VPS?


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >control panels

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie