Waarom zou je bij een VPS DirectAdmin, cPanel of Plesk control panel bestellen, wat doe je daar mee?

vps beheer

DirectAdmin, cPanel of Plesk zijn control panels. Dat is een stuk software waarmee je diverse administratieve taken op een VPS met een paar muisklikken kan verrichten. Een extra webserver heb je in een paar seconde geconfigureerd en online. Niet alleen gebruik je een control panel voor het uitvoeren van configuratiewijzigingen maar ook voor het weergeven van statistieken. Zo kunnen per domein het aantal bezoekers, de meest bezochte pagina's, de ip-adressen van de bezoekers e.d. weergegeven worden. Denk ook aan het inzicht krijgen van fout log's van de webserver. Zo kan je met een control panel inzien welke bestanden door bezoekers gevraagd worden maar niet beschikbaar zijn (meestal door eigen fouten in de webpagina's).

Welke beheertaken voer je uit met een control panel van een VPS?

Wanneer je een VPS hebt besteld moet je, in grote lijnen, twee taken uitvoeren. Je moet content uploaden van de website zoals webpagina's en foto's maar daarnaast moet je technische beheertaken uitvoeren waardoor je VPS op zijn minst als webserver kan gaan werken.

Zo zal je beginnen met op zijn minst het toevoegen van een domeinnaam. Zodra je een domeinnaam toevoegt, door op een knop "create domain" te klikken en daarna de domeinnaam in te typen, zal de control panel software een heel aantal configuratiebestanden aanpassen. Zo zal de webserversoftware, meestal is dat Apache, aangepast worden waardoor deze weet dat op het ip-adres van de VPS een website te vinden is. Met het toevoegen van de domeinnaam wordt tevens een directory gemaakt waarin je de website pagina's en foto's kan plaatsen (de public_html directory).

Wat zijn de belangrijkste taken van DirectAdmin, cPanel of Plesk?

  • Toevoegen van een domeinnaam.
  • Toevoegen van een subdomeinnaam.
  • Toevoegen van een (extra) ftp account en het beheren van de rechten per ftp account.
  • Toevoegen van email accounts, emailadressen, configureren van smtp, pop3 en imap en webmail.
  • Het via het control panel, inzien en aanpassen van de bestanden, maar ook de rechten (beveiliging) van een bestand (of directory).
  • Toevoegen van nieuwe MySQL databases, database accounts, passwords en beheer van deze databases via phpMyAdmin (zoals het uploaden van databases).
  • Instellen van back-up's.
  • Inzien van vele statistieken van je websites.
  • Inzien van laatst opgevraagde bestanden door bezoekers en errorlog's.

Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >control panel taken

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie