Wat voor hostname kiezen bij bestellen van een VPS server?

vps hostname

Wanneer je een VPS gaat huren/kopen moet je tijdens het bestelproces een hostname opgeven. Waar dient dit voor? Wat moet je invoeren? Wat zijn de gevolgen als je een verkeerde hostname opgeeft? Kan je later de hostname nog aanpassen? Tevens wordt tijdens het bestelproces gevraagd een domeinnaam op te geven. Kan je een niet bestaande domeinnaam opgeven? Kan je een VPS gebruiken zonder dat je een domeinnaam hebt?

In dit artikel leggen we uit wat een hostname is en waarvoor je hem moet kiezen.

Hou hem zo kort mogelijk

Hou de hostname zo kort mogelijk, de domeinnaam die je op moet geven hoeft geen bestaande door jouw vastgelegde domeinnaam te zijn maar het is wel handig. Voorbeelden van hostnames zijn vps, vps1, maar je kan ook kiezen voor namen zoals bach, mars, orion, jupiter. Wanneer je ook een domeinnaam moet opgeven wordt het dan iets als orion.mijndomeinnaam.nl of vps1.eenanderedomeinnaam.nl.

Met een hostname kan de VPS zichzelf identificeren

Iedere computer (dus ook een server), thuis, op kantoor of op het internet heeft een naam. Daarmee kan je een computer (of server) identificeren / herkennen. Wanneer je een verbinding legt met een VPS zal hij zich kunnen identificeren met een hostnaam. Daarmee herken je met welke server je in verbinding staat. Die naam zie je ook op het VPS beheerpaneel staan die je VPS provider meestal als online-webpagina aanbiedt om op afstand je server te bewaken en te herstarten.

Wat verschilt een hostname met een domeinnaam?

Veel, een hostnaam wordt niet zoveel gebruikt op het internet, de domeinnaam wel. Een VPS heeft een uniek ip-adres. Onder dat ip-adres kan je de server benaderen. Maar ip-adressen zijn lastig te onthouden. Daarom is het handig om een domeinnaam te registreren. Daarmee wordt een unieke, door jou te verzinnen (maar wel nog beschikbare) naam, vastgelegd op het internet.

Stel je verzint de domeinnaam: mijndomeinnaam.nl dan ben je daarna in staat, via een administratie op een Domain Name Server (DNS), deze naam te koppelen aan een ip-adres. Normaal gesproken zal je daar het ip-adres van je VPS server invullen. Wanneer iemand op het internet in zijn webbrowser intypt: mijndomeinnaam.nl dan wordt in de "domeinadministratie" op het internet deze domeinnaam gezocht en als die gevonden is wordt het (door jou ooit vastgelegde) ip-adres retourgezonden. Dit ip-adres wordt uiteindelijk gebruikt door de webbrowser van de bezoeker om een verbinding te leggen met je jouw VPS (web) server.

Jouw VPS webserver staat op dat moment op het internet bekend als "mijndomeinnaam.nl". De hostname heeft, voor het benaderen van je website door bezoekers, geen betekenis. Welke hostnaam je voor je VPS ook verzint/gebruikt, hij zal bij normaal gebruik niet gepresenteerd worden aan een "webbezoeker". Tot zover hoef je dus totaal geen belang te hechten aan de hostnaam die je moet opgeven tijdens het bestellen van een VPS.

Wanneer wordt de hostnaam wel gecommuniceerd / gebruikt?

Wanneer je een lookup doet van een domeinnaam, bijvoorbeeld met het (windows commandline) programma nslookup zal de hostname (en domeinnaam) getoond worden. Stel dat je het ip-adres van jouw VPS 1.2.3.4 is, en je typt het commando "nslookup 1.2.3.4" in (in een dos window), dan zal in het antwoord staan "hostname.domeinnaam.nl", waarbij (meestal) de hostnaam gelijk is aan de hostnaam die je gekozen hebt (maar soms geeft de VPS provider een eigen naam aan zoals bijvoorbeeld vps-1234-5678) en de domeinnaam.nl is (meestal) de domeinnaam die jij aan dit ip-adres hebt gekoppeld maar ook hier kan de VPS provider anders beslissen en zijn eigen naam weergeven.

Een ander moment dat de hostnaam wordt gebruikt/getoond is als je een mailserver activeert op je VPS. Wanneer je een mail verstuurd zal in de header van de mail (die de meeste mensen niet zien omdat dit meestal onderdrukt wordt in de mail programma's) zal naast de domeinnaam ook de hostnaam getoond worden. Verzin daarom een "nette" hostnaam.

Welke hostnaam moet ik gebruiken / invoeren voor mijn VPS?

Het maakt werkelijk (nu) niet uit. Ons advies: hou het netjes en hou het kort. Desnoods zo kort als "vps" of "server" of "server001" of als je het leuk vindt een echte naam te geven denk dan aan sterrenbeelden, planeten, leuke namen, namen van overleden wijzen of zo iets dergelijks: orion, pluto, jaap of aristoteles.

Kan je de hostnaam achteraf nog aanpassen?

Jazeker, zover wij weten kan je op alle VPS servers achteraf de hostnaam nog aanpassen, dus maak je niet te druk om de keuze van de hostnaam.

Moet je tijdens het bestellen van een VPS een bestaande domeinnaam opgeven samen met de hostnaam?

Strikt genomen is dit technisch niet noodzakelijk. Al gebruik je een domeinnaam die niet van jezelf is. Dat laatste heeft niet echt de voorkeur maar heel erg is het niet.

Als je nog geen domeinnaam hebt, en dat is strikt genomen niet nodig voor het in gebruik nemen van een VPS kies je voor een verzonnen domeinnaam, bijvoorbeeld: vps.mijndomeinnaan.nl of tja.ikweethetechtnogniet.nl Sommige VPS provider eisen dat je een bestaande domeinnaam opgeeft die van jouw is, dit om eventuele latere problemen als je een mail server op je VPS in gebruik neemt te voorkomen.

Wanneer je nog geen domeinnaam hebt vastgelegd zal je jouw VPS server onder het toegekende ip-adres moeten en kunnen bereiken. In je webbrowser of bijvoorbeeld in je ftp programma vul je geen domeinnaam in zoals mijndomeinnaam.nl maar het ip-adres, zoiets als 1.2.3.4 probeer maar, het werkt echt.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >hostname

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie