Website testen op VPS zonder een domeinnaam registratie met hostfile

nl domeinnaam

Je kan een website heel goed testen op een VPS zonder dat je een domeinnaam registreert of dat je domeinnaam gekoppeld is aan een andere webserver. Dit kan je realiseren door de (fictieve) domeinnaam opneemt in de hostfile op je computer en die (fictieve) domeinnaam laat wijzen naar het ip-adres van je VPS server? Ook is het mogelijk om, voordat je een bestaande website overzet op een VPS te testen zonder dat je bestaande domeinnaam is gekoppeld aan je VPS.

Nieuwe website testen op een VP met een domeinnaam van een website die al online is

Je hebt al een website met een geregistreerde domeinnaam en die website is online. Je wilt die website gaan overzetten op een (andere) VPS server. Dit wil je bereiken zonder dat je huidige website uit de lucht gaat. Dus de bestaande website moet voor bezoekers bereikbaar blijven maar jij moet onder dezelfde domeinnaam je nieuwe website die je op een VPS wil zetten kunnen benaderen, maar hoe doe je dat?

Volg de procedure die hieronder staat bij "website testen zonder een domeinnaam te registeren" maar realiseer dat je op dat moment je huidige online website niet kan benaderen onder die naam, immers, je wilt juist op basis van de huidige domeinnaam je nieuwe website kunnen benaderen. Wil je toch weer (even) je oude website kunnen benaderen, dan moet je de vermelding van de hostfile aanpassen door onder je nieuwe verwijzing even een # vooraan de regel te plaatsen. Makkelijker is om even vanuit een andere computer je oude website onder die domeinnaam te benaderen.

Website testen zonder een domeinnaam te registreren

Wat we hier gaan doen is een nieuwe website maken op een VPS maar zonder domeinnaam te registreren. In ons voorbeeld heet de website mywebsite.nl, maar je bent geheel vrij in iedere naam te kiezen die je wilt.

Controller of op je computer een hostfile bestaat

 1. Open Explorer (file manager) bijvoorbeeld met windows-toets-en-tegelijkertijd-de-e-toets-indrukken.
 2. Klik op je C schijf.
 3. Dubbelklik op de directory "Windows".
 4. Dubbelklik op de directory "System32".
 5. Dubbelklik op de directory "drivers".
 6. Dubbelklik op de directory "etc".
 7. Als het goed is zie je nu het bestand "host" (zonder extensie) staan.
 8. Heb je het bestand gevonden? Ga dan naar de volgende sectie om dit bestand aan te passen
 9. Staat het bestand "host" er niet bij? Ga dan terug naar de directory C:\Windows zoek een willekeurige file uit met de extensie .ini en kopieer dat bestaand naar de directory C:\Windows\System32\drivers\etc
 10. Ga naar met je explorer naar de directory C:\Windows\System32\drivers\etc klik op het zojuist door jou gekopieerde .ini bestand en en druk op F2, daarmee kan je de filename renamen.
 11. Rename de .ini file naar "host" dus zonder extensie!
 12. Ga nu naar onderstaande instructie maar als je het bestand "host" opent moet je eerst alles wat je ziet verwijderen (met bijvoorbeeld ctrl-a en del).

Domeinnaam op je computer laten verwijzen naar je VPS server met de "hostfile"

 1. Open in Windows notepad, maar in dit geval als adminstrator.
 2. Rechtermuisklik op het icoontje van notepad en klik op "run as administrator" (All Programs, Accessories, rechtermuistoets op notepad).
 3. File, Open.
 4. Navigeer naar: C:\Windows\System32\drivers\etc.
 5. rechtsonder de dropdownbox waarin staat "text document *.txt" wijzigen naar "all files *.*".
 6. open het bestand "host" (die geen extensie heeft).
 7. Op een nieuwe lege regel (mag overal maar onderaan is wel makkelijk) type je in: mywebsite.nl 10.11.12.13
 8. Let op: op het begin van de regel mag geen spatie of zo staan maar moet gelijk met je domeinnaam beginnen, achter je domeinnaam moet 1 spatie staan daarna direct gevolgd door het ip-adres. Het adres hierboven 10.11.12.13 moet je natuurlijk veranderen in het ip-adres van jouw VPS.
 9. Sla de host file op met ctrl-s (of File-Save)

Werking van de hostfile controleren met PING

 1. Je kan de werking van de aangepaste host file controleren door een DOS window te starten (klik op de start toets en type cmd in en druk op enter, of start op een andere manier de command prompt).
 2. Type in de commandprompt: ping mywebsite.nl en druk op enter (je ziet welk ip-adres ping gebruikt, daar gaat het om, of de vps server op de ping wel of niet reageert is niet relevant).
 3. Als het goed is staat onderaan het ip-adres wat je ingevoerd hebt, het ip-adres van je VPS, zo niet, dat heb je wat fout gedaan met de hostfile.
 4. Let op: gebruik niet NSLOOKUP (wat zo vanzelfsprekend zou zijn) want nslookup neemt de inhoud van de hostfile niet mee en vraagt zijn informatie op aan de ingestelde DNS server

Domeinnaam vastleggen op je VPS met DirectAdmin

 1. Start DirectAdmin door in je de url van je webbrowser te typen: 10.11.12.13:2222 (de eerste getallen voor de dubbele punt moet je vervangen voor het ip-adres van je VPS).
 2. Login als admin.
 3. Klik aan de rechterzijde op "User level".
 4. Klik op de knop "Domain adminstration".
 5. Klik bovenaan op de link "Add another domain".
 6. Type in het veld "Domain" je (in de toekomst gewenste domeinnaam in) in ons voorbeeld: mywebsite.nl (let op: alleen maar kleine letters, geen www en ook geen http:// ervoor zetten!
 7. Klik op de knop "Create"

Test website benaderen onder fictieve domeinnaam op je VPS

 1. Start je webbrowser
 2. type in de url de naam van je fictieve website in en druk op enter
 3. Als het goed is zal je webbrowser gebruikmaken van de hostfile en daar het ip-adres ophalen van je VPS server
 4. Let op: sommige webbrowsers onthouden (cachen) de inhoud van de DNS informatie, wanneer je de hostfile hebt gewijzigd nemen zij dit niet direct over. Zoek even op hoe je de DNS informatie uit je cache kan verwijderen

Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >website testen zonder domeinnaam

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie