Welke vaardigheden en kennis moet je bezitten voor het inrichten en beheer van een VPS server?

vps server beheer kennis

Het in gebruik nemen van een VPS server lijkt zo aantrekkelijk. Je bent "de baas" over je eigen (web)server en zeker als je meerdere websites hebt die je op een VPS wil hosten lijkt het, in vergelijking tot een shared webhosting, financieel aantrekkelijk.

Unmanaged

Een VPS server huren is zo gebeurd, maar welke vaardigheden moet je bezitten om zo'n VPS in de lucht te brengen en te houden? Daarnaast zijn nog heel wat beheer- en continuïteitsaspecten waar je goed bij moet stil staan. Want wellicht zal het je lukken om je webserver op je VPS in de lucht te brengen maar wat als na drie maanden het ineens niet meer werkt? Dan moet je in staat zijn om naar de oorzaak te zoeken en dit te verhelpen. Want als je een unmanaged VPS hebt gehuurd moet je die problemen zelf oplossen.

Minimale vaardigheden voor een VPS beheerder

Wees eerlijk tegen jezelf en beantwoord de volgende vragen:

  • Ben je de technische Engelse taal machtig?
  • Ben je technisch?
  • Heb je affiniteit met computers?
  • Begrijp je goed wat een DNS server doet en hoe je die kan aanpassen?
  • Ben je bekend met de beginselen van Linux/Unix en ben je bekend met het werken met de commandline?
  • Ben je goed in het zelfstandig oplossen van problemen door te googlen?
  • Heb je affiniteit met "security"?
  • Wil je relatief veel tijd besteden in het beheren en het (blijven) beveiligen van een VPS en webserver?

Als je bovenstaande vragen met "ja" kan beantwoorden ben je mogelijk een geschikte kandidaat om zelf een VPS server in te richten en te beheren. Een totaal andere vraag is: wil je het wel? Kan je wellicht beter je tijd richten op het bouwen van je website?

Realiseer dat een VPS server in principe "unmanaged" is. Natuurlijk kan je ook een managed VPS server huren maar daar hangt natuurlijk een ander prijskaartje aan. Dat je een VPS server kan beheren betekent nog niet dat je dezelfde kwaliteit kan bereiken die een shared webhoster aanbiedt. Daar werken professionals die de hele dag niet anders doen dan die specifieke taak. Denk maar eens aan beveiliging, ddos aanvallen, spam, continuïteitsaspecten en het feit dat je waarschijnlijk niet iedere minuut van de dag de server in de gaten houdt en eventueel opnieuw kan starten. Lees daarom het artikel over de verschillen tussen een unmanaged en managed VPS server.


Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

home­ >beheervaardigheden

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie